Het zonnetje in huis

Het zonnetje in huis

Begin 2016 heeft Siers Installatietechniek opdracht gekregen tot het plaatsen van een zonnestroominstallatie op en een domotica oplossing in een nieuwbouwwoning in Oldenzaal. Voor de zonnestroominstallatie is gekozen voor een systeem van Solar Edge, met een totaal vermogen van 4590 Wp, waarbij elk zonnepaneel zijn eigen optimizer heeft. Hiermee wordt het rendement aanzienlijk verbeterd, aangezien een eventuele schaduw er niet voor zorgt dat een groot deel van de installatie wordt afgeschakeld en daardoor geen elektriciteit meer opbrengt. Wanneer de schaduw op één paneel valt, schakelt de optimizer namelijk alleen dat ene paneel uit, waardoor de rest van de installatie nog steeds elektriciteit levert.

Op het platte dak van de garage is in een later stadium nog een kleine PV installatie toegevoegd met een vermogen van 1620Wp. Dit was nodig voor het behalen van de juiste EPC waarde. De eerder voorziene warmtepomp is niet geïnstalleerd, vanwege het feit dat deze teveel omgevingslawaai zou gaan produceren. De PV panelen dienen als compensatie.

Een belangrijk voordeel van het Solar Edge systeem is de veiligheid. Wanneer het systeem uitgeschakeld is, produceert elk paneel maar 1 Volt spanning, dus veilig om aan te raken. Wanneer het systeem opstart, zal de spanning weer stijgen naar de nominale spanning van het paneel.

De panelen zijn op het schuine dakdeel van de woning gemonteerd. Omdat het dak een uitbouw heeft, hebben de monteurs van Siers elk paneel apart moeten monteren en alle panelen moeten uitrichten. Normaal gesproken plaats je meerdere panelen in lijn. Hierdoor hoef je minder uit te lijnen en kun je sneller monteren.

Naast zonnepanelen is de woning ook voorzien van een domotica systeem van Gira. Hiermee zijn veel verschillende functies met één druk op de knop te bedienen. De bewoners hebben er in dit geval voor gekozen om voornamelijk de verlichting aan te sluiten op het domotica systeem. Met een aantal bedieningspanelen, die op logische plekken in het huis mooi opgaan in de inrichting, kunnen de lichten van de verschillende ruimten worden gedimd en met één druk op de knop kan alle verlichting worden uitgeschakeld. Op de bovenverdieping zijn rolluiken geïnstalleerd, die zowel separaat als tegelijkertijd open en dicht kunnen worden gedaan.

Het project had een totale doorlooptijd van zo’n 9 maanden. 

Terug naar projectoverzicht